World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

Odgovor Liberalnom Pristalici SAD-NATO Napada Na Jugoslaviju

Uzrok I Posljedice Balkanskog Rata

David North
17. aprila 1999

Slijedeće pismo Davida Northa, predsjednika uredništva Svjetskog Socijalističkog Veb Sajta (World Socialist Web Site--WSWS), je napisano kao odgovor čitaocu koji brani rat protiv Jugoslavije. Puni tekst pisma ovog čitaoca je povezan (linkovan) sa odgovorom Gospodina Northa.

Prije svega, vaše opisivanje samoga sebe kao "veoma liberalnim" ni u kom slučaju nije protivriječno vašem odobravanju rata koji vode SAD i NATO. Pod izgovorom "ljudskih prava," američki liberalci--pošto su se oporavili od traume i svog debakla u Vijetnamu--sada potvrđivaju svoju tradicionalnu politiku, koja potiče još iz vremena Woodrowa Wilsona, kao stratezi i branitelji imperijalizma Sjedinjenih Američkih Država.

Vi pravdate podšku ratu na slijedeći način: iako humanitarno obrazloženje koje su dali SAD i NATO može biti lažno, poslijedice rata su, međutim, humanitarne.

Ovo je apsurdan i besmislen argumenat. Ako, kao što ste izgleda vi prihvatili, "NATO nije ušao u borbu u humanitarnom kapacitetu," onda su ovaj rat SAD započele zbog drugih razloga, t.j., onih koji se odnose na političke i ekonomske interese imperijalizma, koji se kriju od naroda. To bi onda značilo da čitava medijska kampanja koja se vodi uporedo sa ovim ratom predstavlja ogromnu primjenu dezinformisanja.

Osim toga, ja uopšte ne znam o kojim "humanitarnim posljedicama" vi govorite. Od kako su SAD započele svoju kampanju bombardovanja, centralni Balkan je postao prizor smrti, razaranja i neopisive patnje. A o pitanju dugoročnih političkih, društvenih i ekonomskih posljedica rata--za Srbe i za kosovske Albance--bilo bi poučno da se prisjetimo impakta drugih nepromišljenih i zločinačkih intervencija SAD-a. Dali ste zaboravili sve o Kambodiji?

WSWS ni u kojem slučaju ne zamišlja da su svi zločini pripisani srpskim snagama na Kosovu samo propaganda izmišljena od američke medije. Tu nema dileme da su zločini počinjeni--kao što su bili počinjeni od svih nacionalističkih snaga upletenih u Balkanski rat u posljednih deset godina.

To na što WSWS neprestano ukazuje je 1) da je izvještavanje ovih zločina potpuno jednostrano i licemjerno, i 2) da se stvarni politički i ekonomski korijeni nasilja prošle decenije ne uzimaju u obzir ili se iskrivljuju od strane medija. Način na koji su ekonomska politika i diplomatski zapleti glavnih inperijalističkih sila ubrzali raspad Jugoslavije i pad u građanski rat se jednostavno i ne spominje.

Vaše vlastito pismo nam zapravo daje prostački primjer dvojnog standarda koji prevladava u svijetu. "Tu ima zločina počinjenih od srpske strane protiv nevinih Kosovara," vi pišete , "i to što su oni posljedica akcija OVK-a [Oslobodilačke Vojske Kosova] ne bi trebalo praviti nikakvu razliku."

Ova nevjerovatna izjava jednostavno potvrđuje da je medija bila izvanredno uspješna u svom pokušaju da otruje javno mišljenje i da demonizuje Srbe. Šta god da se dogodi, to se u svakom slučaju mora objasniti kao proizvod srpskog zločinačkog mentaliteta. Tu nema više ni pretvaranja da se vrši objektivna analiza političkih događaja.

Ne treba se uzeti u obzir da OVK, čije veze sa podzemnom trgovinom droge čak ni njeni imperijalistički gospodari ne poriču, vrši teorističku kampanju da osigura otcijepljenje Kosova od Srbije. Ona je bila uključena u brojne akcije terora protiv Srba koji žive na Kosovu. A vi i pored toga tvrdite da su za smrti civila, koje su posljedica neprestanog građanskog rata u kojem SAD i NATO financiraju, podučavaju i naoružavaju OVK, odgovorne samo srpske vlasti!

Možda ćete vi razmotriti vaš čudni dvojni standard poslije nedavnih događaja. Ranije ove sedmice, kao što znate, SAD su bacile bombe na nekoliko konvoja civila na Kosovu, čiji je rezultat bio veći broj mrtvih. Šta je bila reakcija Gospodina Clintona? "To je za žaljenje," juče je rekao u San Franciscu. "To je također i neizbježno."

Drugim riječima, kada civili smrtno stradaju od američkih bombi 5.000 milja od granica SAD-a, to je samo nesretni slučaj. "Ovo nije," kao što je Clinton rekao, "biznis savršenstva." Na drugu ruku, čak i one smrti koje su direktan rezultat borbi između srpskih snaga i OVK-a se predstavljaju kao srpski zločini. U sadašnjem stanju imperijalističkog pijanstva i samo-zadovoljstva, ta medija ne može da zapazi čak ni svoj dvojni standard.

Na kraju, dozvolite mi da se vratim na osnovnu pretpostavku vašeg pisma: mi ne bi trebalo da razmišljamo o stvarnim razlozima zbog kojih SAD vode ovaj rat. Samo se posljedice računaju. Sa izuzetkom povećanih užasnih "posljedica" koje se već mogu zapaziti, vaš zaključak je politički trulež. Politički ciljevi koji navode SAD da vode rat na Balkanu nisu od drugo-razredne ili slučajne važnosti. Reakcionarne političke namjere i metode imaju i reakcionarne posljedice. Djelovanje ovog osnovnog zakona u politici biće očevidnije u idućim sedmicama i mjesecima.

Vaš srdačno,

David North

Čitav tekst pisma koje je Gospodin P poslao WSWS-u