World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

Daytonski Sporazum Blizu Propasti: Politička Kriza U Bosni

Justus Leicht
24 marta 1999

Dok se NATO sprema da uspostavi takozvani Dayton ll model za Kosovo vojnom silom, Dayton l--"mirovni sporazum" za Bosnu usvojen prije četiri godine--se raspada.

5. marta predstavnik NATO-ovih snaga, Carlos Westendorp, je dao otkaz Nikoli Poplašenom, predsjedniku države bosanskih Srba. Istovremeno je Internacionalna Presudna Komisija (International Commission of Arbitration) donijela odluku o brčkom području, oko kojeg se prepiralo još od početka rata u Bosni.

Brčko je bilo proglašeno neutralnom zonom, koje nije pripadalo ni muslimansko-hrvatskoj federaciji niti bosansko-srpskoj republici. Bez njega je Bosna kojom upravljaju Srbi podijeljena u dva odvojena područja, istočni dio koji se graniči sa Srbijom i zapadni dio okružen Hrvatskom i muslimansko-hrvatskom federacijom.

Ranije su svi glavni bosansko-srpski političari izjavljivali da je održavanje Brčkog ključna stvar za republiku i da njihovo učestvovanje u bosanskoj državi kao cijelini zavisi od toga. Dok su političari bosansko-hrvatske federacije davali izjave slične prirode, odluka o budućem statusu Brčkog se neprestalno odgađala. Odluka od 5. marta je donešena protiv bosansko-srpske strane--u vrijeme kada je vođa Republike Srpske dobio otkaz i to usred pregovora u Rambouilletu.

Rezultat je bio predvidljiv: dok su hiljade bosanskih Srba demonstrirali i palili NATO-ova vozila, Poplašen i bosansko-srpski parlament je odbio obe odluke i najavili su povlačenje iz svih institucija u bosanskoj državi. Kao odgovor, NATO-ov generalni sekretar Solana je zajedno sa SAD-om i Velikom Britanijom zaprijetio da će ove odluke biti uspostavjene silom ako to bude potrebno.

Ironija je to što je taj isti parlament koji je osudio ove odluke kao prekršaj nacionalnog suvereniteta i Daytonskog sporazuma bio, skupa sa Poplašenim, izglasan na vlast po zakonu i nadzoru tih istih vlasti, koje su dale otkaz Poplašenom. Držeći na umu da je čitavi aparat bosanske države bio uspostavljen od strane Velikih Sila poslije vazdušnih napada, može se zaključiti da oni koji su izjavili da žele donijeti mir na Kosovu su već otkrili svoju političku bankrupciju u Bosni.

Poplašen, koji je izjavio spremnost da se suprostavi svome otkazu silom, pripada ekstremno-desničarskoj Srpskoj Radikalnoj Partiji (SRP) čiji predtstavnik Šešelj, je podpredsjednik Srbije.

Poplašen je reakcionarni proizvod politike Westendorpa i njegovih prethodnika u službi. Pomoću NATO-vih jedinica, civilni funkcioneri su po odredbi zapadne alijanse—sam Westendorp nosi titulu "Glavni Predstavnik"--vladali Bosnom kao kolonijalni lordovi: oni redovno postupaju protiv političara--posebno Srba--koji stoje na njihovom putu ostvarenja Daytonskog sporazuma. U političkim nesuglasnostima oni stoje na strani onih koji navode da će surađivati sa zapadom—najskorašnjiji primjer je srpski nacionalista Biljana Plavšić. Oni kontrolišu mediju, skidaju lokalne gradonačelnike koji neće da surađuju i skidaju parlamentarne izaslanike sa njihovih dužnosti.

Oni brane postojeću socijalnu strukturu koja je izrasla iz rata--obnavljanje kapitalizma i raspadanje Jugoslavije i njene ekonomije. Dok većina naroda živi u bijedi, postojeća struktura je bazirana na dominaciji bivših staljinističkih birokrata, crnoberzijanaca, ratnih špekulanata i profitera. Ovaj parazitski sloj se razdvojio u protivničke klike i frakcije. Politički se napaja na šovinističkoj demagogiji i bodri jednu inostranu silu protiv druge. Supresija jedne od ovih nacionalnih stranaka neizbiježivo koristi drugoj strani.

Upravo se to dogodilo za vrijeme zadnjih izbora u bosansko-srpskoj Republici. Otvorena suglasnost Velikih Sila za političare koji su bili spremni da surađuju sa zapadom dejstvovala je kao bumerang--pobijednik je bio nacionalista Poplašen. On je uporno odbijao da dopusti umijerenom Premijeru Miloradu Dodiku da formira vladu, iako je Dodik imao većinu u parlamentu.

Glavni Predstavnik Westendorp, a posebno SAD, su reagovali na način kojim se kolonijalni lord obračunava sa samovoljnim plemenskim vođom--sa despotskim skidanjem Poplašenog sa dužnosti. Onda je donijeta odluka o Brčkom. Tako su najbjesniji nacionalisti imali koristi i, Daytonski Sporazum koji nije ni četiri godine star, je pao u krizu.

Njemački nedjeljnik Die Zeit je napisao, "Tri puta odluke o gradu Brčkom su bile odgođene. A sada je odluka donijeta i to u najgore vrijeme. Radikalni predsjednik srpske republike, Nikola Poplašen izgleda ima bolji osjećaj za dramu nego internacionalni administrator u Sarajevu. On je namjerno dopustio da se njegova prepirka sa glavnim Predstavnikom Westendorpom zapali i sada uživa čvrstu podršku kao izaslanik skinut sa svoje dužnosti. Nanesena šteta se proteže i van Bosne."

Ove novine su zaključile da je Daytonski sporazum bezvrijedan: "Niko ne vjeruje u budućnost ove države (Bosne)--osim civilnih službenika koji su zvanično primorani da tako rade."