World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

World Socialist Web Site Izdaje Apel: Suprotstavite Se Napadima Hindu Ekstremista Na Indijsku Rediteljku Dipa Mehtu

Uredništvo
28. februara 2000.

World Socialist Web Site osuđuje kampanju hindu fundamentalista u Indiji da zaustave snimanje Water Vode, zadnjeg filma Dipa Mehte, i poziva reditelje, umjetnike, intelektualce i radnike internacionalno da zauzmu odlučni stav protiv ovog napada na demokratska prava.

Mehta je bila primorana da obustavi produkciju Vode poslije neprestane kampanje nasilnih napada, birokratskih provokacija i fizičkih prijetnji protiv filmskog osoblja i učesnika od strane koalicije hindu ekstremista u savezu sa Baratija Janata Partijom (BJP). BJP je glavna partija u koaliciji indijske vlade i drži vlast u nekoliko država Indije.

Voda, koji dramatizira nevolje siromašnih udovica u jednom hindu hramu 1930., je trebao da počne sa snimanjem u Varanasi, u državi Utar Pradeš, 30. januara. Toga dana je divljanje hinduiskih ekstremista predvođenih od strane lokalnih BJP političara, uništilo filmske uređaje, počinivši štetu višu od 650.000 američkih dolara. Oni su tvrdili da bi ovaj film oklevetao i ocrnio indijske udovice i da je to dio hrišćanske zavjere protiv Hinduizma.

Mehta se povukla iz Utar Pradeša 6. februara kada je BJP državna vlada blokirala snimanje filma dva puta u sedam dana, kazavši da je to izazivalo civilne nerede. Dok Premijer Atal Bihari Vađpaji tvrdi da podržava Mehtino pravo da pravi film, on ništa nije poduzeo da zaustavi ovaj napad, koji organizuje državna vlada u saradnji sa komunalističkim snagama.

Vađpaji i Ministar Unutarnjih Poslova L. K. Advani su doživotni članovi Rastrija Svajangsevka (RSS)—ekstremne desničarske formacije upletene u ubistvo Mahatme Gandija 1948. Ministar Teške Industrije Manohar Đoši je lider Šiv Sena, fašizoidne organizacije, koja je saveznik i partner BJP-ja. Advani je predvodio kampanju koja je rezultirala u razaranju Babri Masđid džamije u Ajodhiji 1992, koje je uzrokovalo najgore komunalističko nasilje od podjele Indije 1947. Sudska ispitna komisija je ustanovila da je Đošijeva organizacija Šiv Sena iskoristila pitanje Masđida da formira i organizuje nerede u Bombaju januara 1993. koji su uzrokovali smrt od stotine Muslimana.

Šiv Sena i Višua Hindu Parišad (Svjetski Hindu Forum) su se zakleli da će istjerati Mehtu iz Indije, dok su neke komunalističke grupe zaprijetile ubistvom ili žrtvovanjem sa namjerom da zaustave produkciju Mehtinog filma.

Mehta, čiji su je prošli filmovi—Fire Vatra (1996) i Earth Zemlja (1998)—doveli u sukob sa hindu ekstremistima, je izjavila da je ove prijetnje neće uplašiti i opisala je ovu kampanju kao "cenzuru prije produkcije koju su nametnuli razbojnici." Ona je rekla jednom listu da ako film bude blokiran to će predstavljati "kraj demokratije u Indiji."

Ova upozorenja treba da se uzmu ozbiljno. Kampanja hinduiskih ekstremista da zaustave Mehtin film nije jedan izdvojen slučaj, već dio napora da se nametne desničarska nacionalistička državna idelogija u Indiji utemeljena na stavovima hinduiske religije. Pod uslovima gdje životni standard ogromne većine naroda opada i gdje se socijalni jaz između bogatih i siromašnih proširuje, BJP predvodi huškanje lokalnih komunalističkih sentimenata da podijeli indijske mase po linijama kasta i religije.

Filmovi igraju važnu ulogu u Indiji. Zato BJP i njeni saveznici hindu ekstremisti pojačano udaraju po rediteljima i producentima koji na bilo koji način kritički ispitivaju aspekte indijskog društva.

Već pod postojećim indijskim zakonom, reditelji i producenti koji rade sa inostranim fondovima i koji žele da naprave film u Indiji, moraju predati svoja filmska scenarija centralnoj vlasti za odobrenje. Ako je film odobren, vlada imenuje posebnog predstavnika za veze sa širokim ovlaštenjem da nadgleda sve dijelove produkcije. Predstavnik za veze može zaustaviti snimanje filma ako se utvrdi da je reditelj skrenuo od odobrenog filmskog scenarija.

Nisu samo strani snimatelji filmova ti kojima se ograničava umjetničko izražavanje. Indijski snimatelji—računajući Mani Ratnama, Miru Nair i Šekhar Kapura—su također bili izloženi vladinoj cenzuri i ekstremnim divljanjima za vrijeme produkcije i prikazivanja njihovih filmova. Niti su takvi napadi ograničeni samo na filmske proizvođače. Kampanja protiv Mehte je jedna od serije napada na demokratska prava kreativnih umjetnika i intelektualaca koji su se pojačali uzdizanjem BJP-a u posljednjoj deceniji.

Nasilni protesti se organizuju protiv umjetnika, a jedan od nedavnih protiv M.F. Huseina, jednog od vodećih indijskih slikara. Husein je bio optužen za bestidnost zbog svojih slika golih hinduiskih boginja Sarasvati i Draupadi. Istovremeno, BJP snage i centralne vlasti su zahtijevale da školski sistem bude "Hinduizovan" i forsirali su promjene u školskom nastavnom planu i udžbenicima.

Sredinom februara, samo nekoliko dana pošto su komunalisti izbacili Mehtu iz Utar Pradeša, BJP-RSS snage dominatne u Indijskom Vijeću Istorijskih Istraživanja su naredile da se zaustavi izdavanje dva toma Towards Freedom Prema Slobodi, predložene zbirke indijskih istorijskih dokumenata u više tomova. Vodeći istoričari, profesor Sumit Sarkar i profesor K.N. Panikar, su uredili za štampanje ova dva toma u pitanju.

Autor Modern India Moderne Indije i većeg broja drugih istorijskih monografa i članaka, Sarkar, se pokazao kao vodeći indijski istoričar i intelektualac internacionalnog stasa i glasa. On je izjavio mediji da BJP pokušava da prepravi prošlost da bi je uklopio "u svoju fašističku agendu" i da to predstavlja "korak naprema ukidanju demokratije" u Indiji.

Panikar, koji je predsjednik istorijskih arhiva na Đavaharlal Nehru Univerzitetu, je upozorio da je BJP pokušavala da restruktuira čitav obrazovni sistem Indije i da kontroliše njenim nastavnim programom.

Političko zastrašivanje umjetnika i intelektualaca od strane vlasti i ekstremista nije jedinstveno samo za Indiju, nego je to snažan izražaj onoga što je postalo svakodnevni događaj širom pod-kontinenta—izazivanje komunalističkih snaga da bi ušutkale politička neslaganja.

Bangladeška autorka Taslima Nasrin je opisana kao "neprijatelj Islama" u toj zemlji, u kojoj su njene knjige zabranjene. Ova protjerana autorka je suočena sa optužbom bugohuljenja i islamski šovinisti joj prijete smrću. Prošle godine islamski ekstremisti su skoro uspjeli da ubiju Šamsur Rahmana, jednog od vodećih pjesnika Bangladeša. Rahman je bio napadnut sjekirom.

Rođen u Indiji, internacionalno poznati autor Salman Rašdi se još uvijek suočava sa fatuom, presudom koju je prije 11 godina izdao iranski duhovni vođa Ajatolah Homeini, podstičući muslimane da ubiju autora zbog njegovog satiričnog romana Satanic Verses Satanski Stihovi. Kordad-15, jedna iranska fundamentalistička grupa, je ponudila nagradu od 2,5 miliona dolara za smrt Rašdija.

U Šri Lanci, vlada je toliko krhka da ne može podnijeti bilo kakvu kritiku. Smrtne prijetnje, kućne eksplozije i mlaćenja se primjenjuju protiv muzičara, glumaca, umjetnika i intelektualaca koji se suprotstavljaju vladajućem Narodnom Savezu.

Napadi na slobodu umjetničkog izražavanja se šire i u razvijene zemlje, gdje hrišćanski fundamentalisti i druge konzervativne uticajne grupe ispoljavaju svoj uticaj. Prošlog septembra u SAD-u, gradonačelnik New York-a Mayor Giuliani je pokušao da zabrani Sensation Senzaciju, jednu izložbu britanskog umjetnika u Brooklyn Museum-u, tvrdnjom da ta izložena umjetnost "udara po katolicima" i da je protiv religije. Nekoliko sedmica kasnije u Michigan-u, vlasti su zatvorile izložbu savremene umjetnosti u Institutu Umjetnosti u Detroit-u.

Kasnog novembra, Nacionalna Galerija Australije je opozvala planiranu izložbu Senzacija pošto je upravnik galerije primio nekoliko protestnih pisama o izložbi i to raspravio sa konzervativnom vladom Howard-a. Filmski producenti i reditelji u Australiji su se također morali suočiti sa vladinim potezima da nametnu stroga pravila cenzure filmova.

Prošle godine u Berlinu policija je upala i zaplijenila filmove iz jedne video iznajmljivačke kompanije koja se specijalizovala u klasičnim i "art house" filmovima.

Zašto je umjetnička sloboda izražavanja pod tako ozbiljnim napadom? Ovo je povezano sa pojačanjem društvene zategnutosti, koja je proizvod rastuće nejednakosti između bogatih i siromašnih na globalnom nivou, i potrebom vladajućih elita da ušutkaju one koji otkrivaju ovu stvarnost.

Najozbiljniji stvaraoci filmova i umjetnici duboko istražuju svijet oko sebe. Ovaj stvaralački proces predstavlja opasnost onima na vlasti, jer svaki iskreni umjetnički rad tjera svoju publiku da opreznije ispita društvenu realnost i njene protivriječnosti. Stvaralačka sloboda, osnovno demokratsko pravo da se svaka pojava umjetnički istraži, je prijetnja onima koji pokušavaju da nametnu svoj sopstveni nazadni politički i društveni ekonomski program. Svjestan narod koji je svjestan svoje istorije i društvenih prava je jači politički protivnik nego onaj koji je praznovjeran ili zbunjen.

Sadašnja fundamentalistička kampanja protiv Dipa Mehte u Indiji opoziva metode koje su Hitlerovi Nacisti koristili u 1930., kada su fašistički razbojnici zapalili na hiljade knjiga koje je režim smatrao neprihvatljivima. Kao što je Heinrich Heine, njemački pjesnik 19. stoljeća, pretskazao: "Tamo gdje pale knjige, završiće paljenjem ljudskih bića." Pokret fundamentalista protiv Mehte vodi ka istoj opasnosti, i to zahtijeva odlučan odgovor.

World Socialist Web Site poziva sve one u filmskoj industriji, sve umjetnike i pisce, i čitav radni narod da zauzmu stav u odbranu Dipa Mehte i da se suprotstave ovom povećavajućem napadu na demokratska i umjetnička prava. Ako se hindu fundamentalistička kampanja nastavi bez otpora, ona će svugdje ohrabriti ekstremne elemente. Baš kao što naučno istraživanje ne može napredovati ako je njen rad ograničen političkim uplitanjima ili ako se određuje prema vladinoj politici, isto tako se istinsko umjetničko stvaralaštvo ne može razviti bez potpune slobode izražaja i istraživanja.

Protestna pisma trebate slati poštom ili na faks na:

Atai Bihari Vajpayee
Prime Minister of India
South Block, Raisina Hill
New Delhi, India-110 011
Fax: 91-11-3019545 / 91-11-3016857

Shri Ram Prakash Gupta,
Chief Minister,
Uttar Pradesh 5,
Kalidas Marg Lucknow, India
Fax: 91-522-239234 / 91-522-230002
Email: cmup@upindia.org & cmup@up.nic.in

Molimo Vas pošaljite kopije svih izjava i protestnih pisama WSWS-u na: E-mail: editor@wsws.org