World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

Američki Izbori: Demokrati Se Pokoravaju Nasilju Republikanske Desnice

Patrick Martin
23. novembra 2000.

Kapitulacijom pod prijetnjom nasilja od strane desničarskih elemenata koji podupiru republikanskog kandidata George W. Bush-a, izborno tijelo okruga Miami-Dade je glasalo u srijedu da prekine sa prebrojavanjem glasova u predsjedničkim izborima i podnese očevidno netačne rezultate mašinskog brojanja kao svoj zvaničan rezultat. Ovaj potez znači da će glasovi od preko 10.000 stanovnika Miami-ja biti poništeni.

Ovo izborno tijelo kojeg kontrolišu demokrati je jednoglasno poduzelo ovu akciju samo dva sata pošto su odlučili da prekinu sa punim prebrojavanjem 654.000 glasačkih listića u Miami-ju i koncentrišu se na 10.000 takozvanih podglasova—glasački listići kojima mašine koje buše listiće nisu registrovale izabranog predsjednika—da bi ispunili vremenski rok za slanje rezultata od nedjelje u 5 po podne kojeg je odredio Vrhovni Sud Države Floride.

Na ovu prvu odluku je grupa pro-Bush-ovih demonstranata, koju su republikanski predstavnici okupili u Miami-ju, reagovala smišljenim ispoljavanjem nasilja. Oko dvedeset pet ovih demonstranata je izvikivalo "Lopovi" i "Prevara u glasanju." Drali su se na izborno osoblje kada su oni pokušali da premjeste 10.000 spornih glasačkih listića u jednu manju prostoriju za brojanje glasova, gdje su partijski posmatrači mogli da nadziru ovaj proces, ali time da bi se brojnija publika isključila iz tog prebrojavanja.

Ovaj incident se razvio u razbojništvo fašističkog stila kada je republikanska rulja nasrnula na advokata Demokratske Partije dok je ovaj prolazio kroz zgradu, i ove Bush-ove pristalice izvikivale da je on uklonio jedan glasački listić iz sobe za brojanje glasova, i potom zahtjevali njegovo hapšenje. Ovog advokata, koji je držao samo jedan primjerak glasačkog listića koji se koristio da se razjasni proces glasanja, je policija morala spasiti i izvesti iz zgrade.

Baš je u ovoj atmosferi zastrašivanja izborno tijelo odlučilo da potpuno prekine se prebrojavanjem glasova. Član ovog odbora David Leahy je priznao da su pro-Bush-ovi protesti igrali ulogu u ovoj odluci. Bez ovih smetnji, on je rekao, "Što se mene tiče, mi bismo i dalje brojali."

Poslije ovog saopštenja izbornog tijela, predstavnici republikanaca su se hvalili zbog uspjeha svoje agresivne taktike. Predsjednik Republikanske Partije Floride Al Cardenas je izjavio, bez imalo stida, "Zadovoljni smo da se ovi izbori okončavaju. Napokon se ovdje dovelo malo reda i mira."

Ova odluka zaustavlja ručno prebrojavanje glasova u najnaseljenijem okrugu Floride, u kojem je Gore držao uvjerljivu prednost. Ona isto tako poništava Gore-ovu prednost od 157 glasova koja se pojavila poslije prvih faza ručnog prebrojavanja, u ponedjeljak i utorak, kada se prebrojalo 23 posto izbornih stanica ovog okruga. Da su neizbrojani glasovi u preostalom Miami-Dade-u nastavili da idu u korist Gore-a po toj istoj rati, demokratski kandidat bi skoro eliminisao nominalnu prednost Bush-a od 930 glasova u cijelog državi.

Prekid prebrojavanja glasova u Miami-Dade-u pokazuje politički kukavičluk, ne samo lokalnih predstavnika demokrata, nego i nacionalne Demokratske Partije, a isto i medija. Ni jedan zvaničnik niti medijski komentator se nije usudio da izrekne istinu: da je desničarska rulja uspjela putem sile i zastrašivanja da liši hiljade floriđanskih glasača od njihovih prava. Svi oni prihvataju izgovor da je izborno tijelo napravilo tu odluku jer im je ponestalo vremena da završe puno prebrojavanje glasova.

Predstavnici Gore-ove kampanje su odmah pokrenuli sudski proces u kojem su zahtjevali poništenje odluke Miami-Dade-a, koja samo nejasno spominje pritisak kojem je izborno tijelo bilo izloženo:"Današnja odluka istraživačkog odbora da obustavi prebrojavanje glasova—bez obzira na razlog zbog kojeg je donešena— ide nasuprot nedvosmislene, jednoglasne odluke Vrhovnog Suda od prije manje od 24 sata."

Okružni sudija Miami-Dade-a je odbio ovaj postupak, i na njegovu odluku će se podnijeti žalba Vrhovnom Sudu Floride.

Kao što je u srijedu primijetio New York Times, postoji osobita razlika između žestine reagovanja demokrata i republikanaca na krizu predsjedničkih izbora. "G. Bush bi trebao biti zadovoljan jer su republikanci ujedinjeniji i voljniji od demokrata da se bace u totalni rat, na svim nivoima zakona i politike, da bi došli do Bijele Kuće," izjavio je Times.

Ulizivanje i pokornost prema fašističkim elementima, kojih je Republikanska Partija puna, je karakteristika i Demokratske Partije i medija sve od impeachment-a i suđenja Bill Clinton-u, što je bilo rezultat zavjere desničarskih pravnika, sudija, republikanskih kongresnih lidera i Nezavisnog Savjetnika Kenneth Starr-a. Kongresni demokrati su glasali protiv impeachment-a i uklanjanja demokratskog predsjednika, ali su zajedno sa Clinton-om nastojali da prikriju političku važnost ovog pokušaja ekstremne desnice da izvrše pseudo-ustavni (konstitucioni) puč.

Ti isti socijalni i politički tipovi koji su konstruisali impeachment zavjeru rade na Floridi u Bush-ovoj kampanji i državnoj vladi kojom rukovodi brat predsjedničkog kandidata, guverner Jeb Bush. Ranije ove godine, oni su se razbjesnili u vezi slučaja Elian Gonzalez-a, a jednom su izjavili da se federalni zakoni i odluke ne mogu sprovesti u Miami-Dade-u jer su se desničarski kubanski izgnanici, koji su oteli maloga Kubanca, protivili njegovom povratku ocu.