World Socialist Web Site
 

WSWS : Srpskohrvatski

Izraelske Ratne Mjere I Nasljedstvo Cionizma

Chris Marsden i David North
16. oktobra 2000.

Dok američki predsjednik Bill Clinton stiže u Šarm el-Šeik, Egipat, da prisustvuje hitnom samitu kojem je cilj da zaustavi nasilje koje traje već dvije i po sedmice, polise izraelskog režima sve više podsjećaju na one od vojnih bezglavnika koji su izgubili svaku smisao političke realnosti. Uprkos najboljim namjerama branilaca izraelskog režima da okrive Palestinsku Oslobodilačku Organizaciju (PLO) i njenog predsjednika Jasera Arafata, očigledno je iz okolnosti koje su dovele do prošle dvije i po sedmice krvoprolića da su nasilje isprovocirale desničarske snage iz samog izraelskog vrha, pod kojima je premijer Jehud Barak kapitulirao.

Ponašanje izraelskih vojnih snaga, koje su ranile 3.000 Palestinaca i pobili skoro 100, uračunavajući i njihovu upotrebu napadačkih helikoptera koji su ispaljivali rakete na palestinska sela, je simptom političkog vodstva koje je izgubilo pamet. Čak i izraelski saveznici u SAD-u i Evropi samo zapanjeno vrte glavom. Osjećaj zbunjenosti u najvišim krugovima svjetskog imperijalizma je bio očigledan u uvodnom članku Financial Times-a koji karakteriše napad izraelskih helikoptera na Arafatov Štab kao "ludački".

U politici, čak i ono što može izgledati kao ludost se na kraju krajeva diktira prema definitivnoj objektivnoj logici. Da bi se razumjelo zašto su događaji na Bliskom Istoku krenuli ovim pravcem, treba se, kao i uvijek, početi sa istraživanjem istorijske pozadine.

Zapadne vlade i medijski krugovi obično prikazuju borbu koja se sada odvija isključivo kao izraaelsko-palestinski sukob, ili borbu između Izraela i monolitnog arapskog bloka. Ali urednicima koji izriču orkanske pogrde na račun Palestinaca zbog njihove pobune protiv vojnog ugnjetavanja, bolje bi bilo da ozbiljno ispitaju sadašnje stanje izraelskog društva i istorijske uslove koji su to proizveli.

Priroda izraelske države

To što se odvija u Izraelu je rezultat duboko ukorijenjene kontradikcije, i političke i ideološke, u samoj jevrejskoj državi. Prošlo je više od pola stoljeća od postanka Izraela. Njegovi temelji su bili ukorijenjeni u katastrofi koja je zadesila evropske Jevreje u 1930-im i 1940-im, dostižući vrhunac uništavanjem šest milona evropskih Jevreja u nacističkom holokostu.

To su samo od sebe bile grozne posljedice poraza evropske radničke klase od strane fašizma. Staljinistička degeneracija Sovjetskog Saveza i Kominterne, i iznevjerivanje borbe za svjetski socijalizam od strane sovjetske birokratije, su politički bili odgovorni za pobjedu fašizma. Čak šta više, kremaljski metodi ugnjetavanja i anti-jevrejske naklonosti njegove politike su odigrale važnu ulogu u gubitku ugleda i vjere u socijalističku alternativu među jevrejskim intelektualcima i radnicima.

1920-ih, Jevereji i Arapi u Palestini, nadahnuti Ruskom Revolucijom, su se udružili i formirali Palestinsku Komunističku Partiju (PKP) koja je podržavala udruženu borbu za socijalizam, podjednako i protiv rastuće jevrejske buržoazije i protiv arapskih feudalaca. Tokom cijelog Drugog Svjetskog Rata, jevrejski i arapski radnici su se zajedno borili proti svojih zajedničkih stranih osvajača, što je dovelo do stvaranja nekoliko udruženih radničkih organizacija. PKP se mogla uspješno suprostaviti cionistima, ali staljinistička birokratija i njene polise podjele i manevri sa imperijalističkim silama su spriječili njen zdrav razvoj. PKP se napokon raskopala u dvije etničke struje pri kraju Drugog Svjetskog Rata.

Cionizam je radio na tome da usmjeri obeshrabrenost i očajanje usljed uništenja evropskih Jevreja prema kampanji da se obezbjedi odvojena jevrejska država, koja se uspostavila 1948. putem raspodjele britanskog protektorata Palestine.

Milioni ljudi širom svijeta su gledali na osnivanje Izraela sa simpatijom zbog odvratnosti prema nacističkom zločinu protiv jevrejskog naroda. Ovo je bilo pozdravljeno kao novi i napredni entitet posvećen izgradnji demokratskog, pa čak i egalitarnog doma za najstrašnije ugnjetani narod Evrope i svijeta.

Ali cionistička država nije nikada mogla ispuniti takva očekivanja. Izrael je bio uspostavljen vojnom silom da se istrgne kontrola zemlje od njenih arapskih stanovnika, počevši sa sistematskom kampanjom terora i zastrašivanja, što je otjeralo više od tri četvrtine miliona palestinskih Arapa iz njihovih domova. Temeljni princip izraelske države je bilo uspostavljanje etničkih i religioznih interesa Jevreja nad onim od arapskih muslimana. Svaka kritika protiv ovog nasljedno represivnog stava je bila osuđivana od izraelskih cionističkih vladara i njihovih branilaca kao izraz anti-semitizma.

U namjeri da opravdaju stvaranje Izraela, cionistički lideri su 40 godina poricali postojanje palestinskog naroda. Njihova glavna parola je bila: "Zemlja bez naroda za narod bez zemlje." U zvaničnim objavama, zemlja na kojoj je postao Izrael je bila predstavljena kao uglavnom nenaseljena zemlja prije dolaska jevrejskih naseljenika.

Prema tome, od prvog dana svog osnivanja, Izrael je bio u ratu sa svojim arapskim susjedima i organski nije bio u stanju da razvije istinsko demokratsko društvo. Ovdje nije bilo prisutno razdvajanje države od jevrejske religije, i prema tome nije postojao pojam državljanstva u kojem se svakome pružaju jednaka prava. Izrael je ubrzo izrastao u garizonsku državu, trojanski konj preko kojeg su SAD mogle ispunjavati svoje interese na Bliskom Istoku uz nadoknadu masivnih finansijskih subvencija, uglavnom korištenih za izgradnju izraelskog vojnog aparata.

Arapsko-izraelski rat 1967.

Neminovno su se pojavile kontradikcije koje su postojale između zvanične propagande i socijalne i političke stvarnosti. Rat između Arapa i Izraela 1967. je bio prekretnica izraelske evolucije, i njegove posljedice se još osjećaju u događajima koji se danas odvijaju. Tvrdnja Izraela da je on žrtva, primorana da brani svoje granice protiv jačih susjeda, je definitivno bila raskrinkana okupacijom zemlje koja pripada Jordanu, Siriji i Egiptu—Zapadne Obale od rijeke Jordana, Golanske Visoravni i Gaze. Uspostavljena su bila jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i u pojasu Gazi. Zvanični izgovor je bio da su naselja samo privremena odbrambena barijera, ali desničarska opozicija Likud Partije je zahtjevala njihovo pripajanje Izraelu—stav koji oni još i danas zastupaju. Time se cionistička država otvoreno pretvorila u agresivan entitet.

Potreba da se njeguje krajnje desničarsko cionističko stanovništvo u Okupiranim Teritorijama ima dugotrajni uticaj na izraelsko društvo i politiku. Skupa sa ultra-ortodoksnim grupama, potstaknuti propagandom pseudo-biblijskih opravdanja za izraelsko proširenje, oni su postali socijalni i politički temelj za izbijanje polu-fašističkih tendencija u samim političkim i vojnim ustanovama.

Naseljenici sačinjavaju militantnu i glasnu kliku čiji su socijalni interesi usko povezani sa izraelskom vlasti nad osvojenim teritorijama i neprestanim uzdržavanjem vojne mašine. Ove slojeve je potpomogao val emigranata, prvo iz SAD-a a kasnije iz Rusije, kojima je Izrael bio privlačan zbog otvorene anti-socijalističke i šovinističke perspekive koju je on projektirao sve otvorenije od 1967.

Tokom posljednje dvije decenije u Izraelu, porasla je socijalna i politička zategnutost sve šireg jaza između bogatih i siromašnih, kojeg potpaljiva sve veći porast nezaposlenosti i opadanje plata. U mjeri do koje je većina naroda postala udaljena od zvanične politike, dotle je država sve više postajala ovisna o desničarskim naseljenicima i krajnje nacionalističkim religijskim fanaticima. Ni jedna partija danas ne može uspostaviti vladu bez njihove potpore. Decenijama su osujećivali svaki pokušaj da se postigne dogovor sa Palestincima, čak iako bi izraelska buržoazija i Washington smatrali takav dogovor kao neophodnim za opstanak Izraela.

Palestinske mase se nikada nisu pomirile sa stalnim izbjegličkim statusom. Osnivanje Palestinske Oslobodilačke Organizacije poslije rata 1967. je bio izražaj njihove težnje za pravednim rješenjem njihovih nevolja i zahtjeva za vlastitu domovinu. Odgovor cionista je bila optužba prema PLO-u da su to teroristi i sluge vanjskih sila, i tvrdoglavo odbijanje da priznaju postojanje palestinskog naroda.

Često ponavljana tvrdnja Izraela je da su njihove vojne akcije bile diktirane potrebom da brane granice od neprijateljskih arapskih sila je bila nepopravljivo razotkrivena njihovom odlučujućom pobjedom nad Egiptom, Sirijom i ostalim arapskim silama u oktobru 1973. Kao rezultat ovog rata, Izrael je postao neprikosnovena vojna sila na tom području. Od tog vremena, svo izraelsko ratovanje je bilo upereno direktno protiv Palestinaca.

Centralno načelo cionističke strategije je bilo uništeno od intifade koja je eksplodirala 1987. Ona predstavlja klicu revolucionarnog pokreta koju Izrael nije mogao ugušiti bez pomoći PLO-a, uz obećanja ustupaka i na kraju nekog oblika palestinske domovine.

Revolucionarna prijetnja koju je predstavljala intifada se podudarila sa globalnim ekonomskim promjenama koje su učinile nezamislivim svaki pojam da se vojnom silom sačuva jedna ekonomski i politički izolovana izraelska država. Vladajuća klasa Izraela je već dugo suočena sa neumoljivim ekonomskim i socijalnim troškovima okupacije, podjednako u smislu vojnih izdataka kao i statusa Izraela kao parije kojeg je stekao kroz cijeli arapski svijet i drugdje. Sukobi oko okupiranih teritorija su zamrzli rast arapsko-izraelskih ekonomskih veza, koje se smatraju neophodnim za razvoj izraelske privrede u doba kada korporacije moraju od nužnosti vršiti produkciju robe preko nacionalnih granica da bi prodali robu na svjetskom tržištu.

Odmah poslije propasti Sovjetskog Saveza, SAD su počele uspostavljati nove odnose sa arapskim režimima koji su bili naklonjeni Sovjetima, sa namjerom da osiguraju svoju vlastitu hegemoniju i tako sačuvaju stabilnost na području bogatim naftom. Početni plodovi ove politike su se izrazili u potpori većine arapskih režima za američki rat protiv Iraka 1991.

SAD su Izraelu stavile do znanja da, ako se ne uskladi sa stvarnosti poslije Hladnog Rata i postigne saglasnost sa svojim susjedima na Bliskom Istoku, Washington neće zauvijek nastaviti sa potpisivanjem njihovog budžeta. Time su se izraelski vladari suočili sa potrebom da učestvuju u razgovorima kojima su posredovale SAD u nastojanju da se približe svojim arapskim suparnicima, i da odobre neko ograničeno priznavanje Palestinaca.

Sedam godina neuspjeha

Međutim, od Osla 1993. do Camp David-a ove godine, ni jedna izraelska vlada nije bila spremna, niti u stanju da dođe do istinskog demokratskog rješenja palestinskog pitanja. Kad god bi došlo do nekih ustupaka Palestincima, bez obzira koliko ograničenih, takvi prijedlozi bi otvarali duboke političke provalije u izraelskoj državi i društvu.

Sedam godina pregovaranja je bilo neprekidno ometano erupcijom izraelske desničarse opozicije. Svaki diplomatski pokušaj se spotakao oko potrebe da se palestinske mase usklade sa potrebama i zahtjevima cionističkog režima, i da se natjeraju da se pomire sa odricanjem svojih osnovnih demokratskih prava. Veličina opozicije bilo kojim bitnim ustupcima objašnjava zašto se izraelski pregovarački stav uglavnom sastojao od suočavanja Arafata sa zahtjevima da preuzme direktnu odgovornost za represiju palestinskog naroda. I na kraju, ovi zahtjevi služe samo da diskredituju Arafrata kod većine palestinskog naroda.

Politički dominatno desničarsko krilo cionističke elite je neprestano pokazivalo da smatra svaki ustupak Palestincima isto što i izdajom. Njihov prvi udar protiv Oslo sporazuma je došao mučkim ubistvom potpisnika tog sporazuma, premijera iz Laburističke Partije, Jičak Rabina, u novembru 1995, od strane jednog religijskog fanatika. U izborima koji su uslijedili, Likud Partija pod vodstvom Benjamin Netanjahua je postigla vlast putem potpaljivanja anti-arapskih osjećaja i strahovanja kod izraelskih Jevreja. Netanjahu je proveo iduće tri godine pokušavajući da sabotira ikakvo trajno rješenje sa PLO-om.

Uvjerljiva izborna pobjeda Jehuda Baraka u maju prošle godine je izrazila rastuće želje za mir kod većine širih slojeva Izraelaca. Ali njegova vlada, oslanjajući se kao što i jeste na religijske partije i očajno nastojeći da izbjegne optužbe korupcije, je imala vezane ruke od dana od kada je došla na vlast.

Nemoguće je postići demokratsko rješenje sa Palestincima bez pretvaranja Jerusalima u otvoreni grad, uz dozvolu svim Palestincima da se vrate svojim vjekovnim domovima i uspostavljanja zajedničke arapsko-izraelske nezavisnosti nad čitavom svetom zemljom. Takav prijedlog je anatema za Izrael. Barakov stvarni prijedlog je izbjegao sva ova kritična pitanja. Od početka zavezan svojim strahom od razjarivanja desničarske opozicije, on nije mogao čak ni da rizikuje dovođenje u svoju vladu arapsko-izraelske partije, koje imaju 20 odsto podrške od naroda, jer bi time mogao izgubiti podršku ortodoksnih koalicijskih partnera. Pod bičom Likuda, i sa podrškom SAD-a, on je od Arafrata zahtijevao da se složi sa prijedlozima koji bi predstavljali smrtnu kaznu za PLO.

Uoči pregovora u Camp David-u, izraelsko opiranje ikakvim bitnim ustupcima Palestincima je postalo talac namjernoj operaciji desničarskih ekstremista da ih osujete, što je bilo potstrekivano kroz cijelu istoriju Izraela, pogotovo poslije perioda od 1967. Pod pritiskom od ovog sloja, Barakova vlada se raspala putem dezertiranja iz njegove sopstvene partije, kao i desničarskog krila koalicijskih partnera. Razočaranje je počelo da raste kod onih Izraelaca koji su se nadali da će Barak uspostaviti mir.

Dok je vrh SAD-a zaokupljen kampanjom predsjedničkih izbora, Likud je odlučio da je vrijeme da se upropasti svaka prilika za rješenje. Lider Likuda Ariel Šaron je napravio svoju provokativnu posjetu Brdu Hrama pod velikom naoružanom pratnjom, i tako je počelo ubijanje Palastinaca od strane izraelskih snaga.

Barak je odbio da javno osudi Šaronovu provokaciju, i umjesto toga svaljuje krivicu za nasilje na Arafata. I vlada Baraka i Likud su izgleda procijenili da će Šaronova posjeta izazvati pobunu i bijes, što su mogli upotrijebiti kao oružje protiv Arafata. Oni su zajednički pogrešno procijenili snagu nezadovoljstva i opoziciju koja je uslijedila, ali odgovor Baraka je bio da se potpuno udruži sa Likudom.

Nova Perspektiva

Prekonoćna transformacija javnog stava Baraka, od borca za mir do psa rata, pokazuje da nijedna sekcija izraelskog političkog vrha nije u stanju da odstrani oblik policijske represije i vojnog nasilja koji karakterišu cionističku državu od njenog rođenja. Isto tako ni diplomatija koju vode zapadne sile ne nudi nikakav način zaustavljanja cionističkih zločina. Nemoguće je izgladiti postojanje države utemeljene na etničkoj, rasnoj ili religioznoj isključivosti sa postojanjem istinske demokratije. Napori imperijalizma da održi takvu državu u Izraelu, dok poziva na nju da dodijeli ograničena demokratska prava Palestincima, su se pokazali uzaludnim.

Fundamentalno reakcionarni karakter nacionalističke perspektive cionizma je umjesto toga došao do svog najizrađenijeg izražaja. Poslije skoro decenije takozvanog "mirovnog procesa", Izrael je bliži potpunom ratu sa Palestincima nego i u jednom dobu nedavne istorije, i još bi mogao da potpali ratni požar koji može obuhvatiti cijeli Bliski Istok. Samom izraelskom društvu prijeti raspad i mogući građanski rat. Postoji sve više znakova da bi izraelski Arapi, koji čine jednu petinu stanovništva, mogli po prvi put ući u sukob na stranu Palestinaca.

U Izraelu, odgovornost za suprotstavljanje vrtoglavom padu u daljnje krvoproliće, stoji na radničkom pokretu, aktivistima demokratskih prava i socijalističkim intelektualcima. Svi oni koji su angažovani za mir sa svojim arapskim susjedima moraju shvatiti da je ovaj pokret neuskladiv sa podrškom za cionistički državni aparat ili nacionalističku ideologiju koja je to i stvorila. Kakve god da je zablude ovaj sloj možda gajio u prošlosti, ova izraelska država je dokazala da se temeljno ne razlikuje od režima Apartheid-a u Južnoj Africi.

Tu je sav izbor: ili dajte potpunu političku incijativu Šaronu i njemu sličnima i spremite se za vojnu katastrofu i krvavi građanski rat, ili nastojite da ujedinite Jevreje i Arape na demokratskoj, necrkvenoj i socijalističkoj bazi—za Ujedinjene Socijalističke Države Bliskog Istoka u kojoj narod čitavog područja može živjeti u skladu.